От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на най-зловещата

...
 От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на най-зловещата
Коментари Харесай

Продавачът на хотдог, който лиши Кремъл от сън

 

От продавач на хотдог на битпазар до началник на най-зловещата група наемници, тръгнала на разпра с съветската войска. Пътят на Евгений Пригожин е невероятен.
-->
Бивш пандизчия, прекарал огромна част от младостта си зад решетките, той се издига, с цел да се сближи с съветския президент Владимир Путин. Дори си печели прозвището " готвача на Путин " поради обвързвания с Кремъл кетъринг бизнес, оповестява Нова тв.

62-годишният началник на групата наемници " Вагнер " бе упрекнат в открит протест против Русия от неговия до неотдавна непосредствен другар Владимир Путин. Но макар ужасяващите каузи на " Вагнер " в Украйна, Пригожин получи непредвидена поддръжка, тъй като се изправи против Путин. Дори някогашният съветски олигарх и сегашен съперник на Кремъл Михаил Ходорковски прикани да се помогне на " Вагнер " и Пригожин.

" Трябва да се помогне даже на дявола, в случай че реши да тръгне против този режим. Този престъпник (Пригожин) желае да обезпокои другия престъпник (Путин). Сега не е миг да се мръщим и цупим, в този момент би трябвало да му помогнем ", написа Ходорковски в Телеграм.

Лежи в пандиза за обир

Роден през 1961 година в Ленинград - в този момент Санкт Петербург, Пригожин има мъчно детство - губи татко си в ранна възраст. Попада в полезрението на полицията още в тийнейджърските си години, в началото с обири, само че бързо ескалира в по-тежки закононарушения. Така едвам на 20-годишна възраст е наказан на 12 години затвор през 1981 година за обир и машинация. Пригожин е опрощение през 1988 година и освободен през 1990 година, когато стартира да продава хотдог на битпазар в Ленинград с майка си и втория си татко.

" Готвача на Путин "

С годините Пригожин се включва в доста и разнообразни бизнеси и съумява да отвори скъпи заведения за хранене в Санкт Петербург.

Така влиза във висшето общество на Санкт Петербург, а по-късно - и на Русия. Един от заведенията за хранене му, наименуван " Новият остров ", съставлява лодка, която плава по река Нева. Владимир Путин го харесва толкоз доста, че откакто става президент, стартира да води задграничните си посетители там. Така през 2000 година Пригожин се сближава с Путин.

Според публикация на Ню Йорк Таймс от 2018 година Пригожин споделя, че " рублите се натрупат по-бързо, в сравнение с майка му може да ги преброи ".

Неговите компании печелят доходоносни държавни поръчки, в това число обезпечаване на учебни обеди, а единствено в Москва компанията му Concord печели покупко-продажби за милиони долари.

Така Пригожин се трансформира в снабдител на храна за редица съветски държавни институции. Той доставя кетъринг даже на армията - договорка, която вкара в пандиза Алексей Навални, който твърдеше, че се нарушават разпоредбите за наддаване на конкуренцията.

Пригожин дава отговор за кетъринг обслужването по време на доста държавни визити и се среща с редица водачи - в това число с тогавашния френски президент Жак Ширак, който вечеря с Путин в един от заведенията за хранене му.

" Вагнер "

Сенчест частен боен бизнес... Доскоро малко се знаеше за образуването на " Вагнер ", а ролята на Пригожин беше строго защитавана загадка.

Експерти считат, че групата евентуално е основана, с цел да разреши правдоподобно отказване на военното присъединяване на Русия в Украйна и Сирия.

" Вагнер " е частна благосъстоятелност, само че се счита, че ръководството и интервенциите й са " надълбоко преплетени " с съветската военна и разследваща общественост, твърди Центърът за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати. И напомня, че съветското държавно управление отхвърля присъединяване във " Вагнер " и упорства, че частните военни групи не са законни в Русия.

Групата притегли вниманието на света през 2014 година по време на спора в Донбас, когато поддържа проруските сепаратисти в преврата им, както и с работата си по разузнаване и събиране на информация по време на анексирането на Крим.

Смята се също, че " Вагнер " е оперирала в страни в Африка - в това число Мали, Мозамбик и Судан, където е упрекната в нарушавания на човешките права от Европейски Съюз.

Пригожин първо отхвърляше да има връзки с " Вагнер " и даже стартира правосъдни каузи против западни публицисти, които се пробваха да открият такива.

Въпреки това, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, Пригожин излезе обществено и съобщи, че е основал групата от наемници през 2014 година

Набиране на хиляди пандизчии

Влиянието на Пригожин набъбна след нахлуването в Украйна и военните му сили излязоха от сенките, с цел да бъдат употребявани намерено в борба.

В края на март 2022 година военното разузнаване на Обединеното кралство и американските служби обявиха, че ЧВК " Вагнер " има към 1000 чиновници в Донбас и Източна Украйна.

До декември 2022 година силите на " Вагнер " са нарастнали до 50 000 души, съгласно Джон Кърби, координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Смята се, че към 40 000 са съдени, а останалите наемници.

 
Наема главорези, заплаща малко
Няма българи в частната военна компания " Вагнер ". Около 100 родни командоси работят за непознати частни армии, само че нито един от тях не е на работа при Евгений Пригожин.

Това изрично твърди командосът Фердинанд Костадинов, който от години работи единствено в горещи точки. Наскоро Костадинов се завърна от следващата си задача в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни, написа " Телеграф ".

" Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги дребното възнаграждение, неосигуряването, а и не са ценени като обособени хора и експерти ", добави той.

Наемниците във " Вагнер " прибирали приблизително по $3400 заплата на месец. Към тях нямало съвсем никакви условия, както е в международния отрасъл. Единственото наложително било да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Фердинанд Костадинов, сключвайки контракта с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят.

" Виждал съм бойци от " Вагнер " преди години в Сирия. Не бяха подготвени на високо равнище, само че разполагат с военна тежка техника и въоръжение ", добави командосът.

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. " Те пазят главно посолства и физически лица ", разясниха наши командоси, които са сключили контракти с огромни интернационалните военни компании и сега се намират в зони с военни спорове. По думите им рискът е огромен, само че множеството от момчетата са удовлетворени от заплащането, а и са съпричастни с сътрудниците им от Украйна. Няма данни все още някой от тях да е влизал в бойни дейности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР